Felújítaná kertjét, de még nem tudja, hogy milyen típusú kertet szeretne? Ismerje meg a zen kerteket!

Sok ember számára a kert menedéket jelent a külvilág elől, ahol egy nehéz munkanap után kikapcsolódhat. nem véletlen, hiszen a kert külön helyet teremt a csendes elmélkedés számára. A zen kerteket eredetileg japán buddhista szerzetesek fejlesztették meditációs helyként. A zen kerttervezés szempontjai beépíthetők bármely otthoni tájba.

Zen kert

A hagyományos japánkert, karesansui néven ismert, minimalista száraz táj, amely kőzet, kavics, homok és fa természetes elemeiből áll, nagyon kevés növénnyel és víz nélkül. Az ember alkotta alkatrészek közé tartoznak a hidak és a kőből készült lámpák, továbbá a fal vagy kerítés, amely elválasztja a kertet a külvilágtól. Mivel a figyelem középpontjában a táj áll, a szezonális változás kevés, de a kert egész évben vonzó.

A zen kert elemei

Az egyes elemek mély szimbolikus jelentéssel bírnak. A mintákba rendezett homok vagy kavics vizet képvisel, míg a nagyobb sziklák szigetekre, hegyekre, állatokra vagy olyan természeti elemekre utalnak, mint a tűz és a föld. Az elvont fogalmak hangsúlyozásának célja a képzelet ösztönzése és az elme vándorlása, ami a meditatív folyamat döntő része. A zen kertnek meg kell engednie a csendet, a magánéletet és az esztétikai szépséget.

A zen kert karbantartása

A zen kert szigorú megjelenése ellenére rendszeres karbantartást igényel, hogy mindig kifogástalan látványt nyújtson. A kert gondozása a meditatív folyamat fontos részének számít. A rendszeres gereblyézés segít a minták megtartásában és a kavics friss megjelenésében. Annak érdekében, hogy a kert rendben legyen, rendszeresen szedje ki vagy gereblyézze el a lehullott leveleket a kavicsból.