Amennyiben igényes végeredményre vágyunk, a kert megtervezése, akár csak a kertépítés, komoly szakmai felkészültséget igényel.

Kertépítés - Az alapok

A kerttervezés a megrendelő elképzeléseinek és a kertépítő szakember szaktudásának, egyediségének ötvözete.

A kertet és a gondosan, stílusosan megtervezett házat egy egységként kell kezelni, hogy a végén az összkép is megnyerő legyen számunkra, hisz minden napunk ennek hangulatában kezdődik és ide fogunk hazatérni is nap mint nap.

Persze illeszkednünk kell a természeti adottságokhoz is, a környező területhez, illetve jó, ha olyan növényzetet és kiegészítőket választunk, amit könnyedén fenn tudunk tartani. Mindenképp szükséges egy helyszíni szemle, ahol a kertépítő felméri a természeti adottságokat és a megrendelő átadja az elképzeléseit a szakembernek. A kertépítés terveket mindenképp a területi adottságokhoz kell „idomítani”, hiszen azon nem sokat lehet változtatni. A jó kertterv alkalmazkodik ehhez és nem feltétlenül akarja ezt teljesen átalakítani. Minden terepen, akár lejtős felületen is ki lehet alakítani szép kertet. A meglévő adottságokon esetleg olyan szempontból lehet alakítani, hogy a szakember a kertépítés során javít a talaj humusztartalmán, savanyít, meszez, stb.

Kertépítés - Kiegészítők megtervezése

A kert megtervezése során fontos megtervezni a burkolatokat, a kerti világítást, esetleges csobogók, stb. elhelyezkedését is, hiszen ezzel együtt lesz meg az összkép és a kertépítés befejezése után már nagyon nehéz vagy lehetetlen küldetés egyes elemek elhelyezésén változtatni. Érdemes a könnyen fenntartható, egyszerű alternatívákat választani a tervezés során. A kert legfontosabb elemei a növények, melyek kiválasztása és összepárosítása nagy gyakorlatot és szakértelmet igényel. Persze, ezt egy laikus is meg tudja tenni, viszont ilyenkor sokszor egy formák és színek tekintetében „össze-vissza” látvány lesz a végeredmény.

Kertépítés - Kivitelezés

A terepszemlét, megtervezést egy árajánlat követi, amely tartalmazza a telepítendő növényeket, kiegészítőket, beépítendő anyagokat és munkálatokat is.

Ezután jön a kertépítés alapja, a terepszintek kialakítása, a terepmunkák elvégzése. A tereprendezés az esetek többségépen gépesítést igényel, de minden esetben szükség van kézi, vagyis emberi munkavégzésre is.

A profi kertépítéshez, füvesítéshez, gyepszőnyeg fektetéshez, valamint a különböző növények megfelelő fejlődéséhez sok esetben részleges talajcserére, illetve a megfelelő összetételű termőföld terítésre is szükség van.

Szerencsés esetben olyan is előfordulhat, hogy az építendő kertben megfelelő mennyiségű és összetételűtalaj van. Ez esetben, amennyiben szükséges elegendő lehet a terület gyommentesítése és felrotálása az eltervezett kert kialakításához.

Ezután jön a leglátványosabb lépés, az ültetés, amikor a megrendelő a legnagyobb változást látja kertjében, amikor is életre kel minden.

A gyepszőnyegezés vagy füvesítés szintén ezen látványos elemek közé tartozik.

Átadás

Ezután már csak az átadás van hátra, amikor részletes tájékoztatást kap az ügyfél arról, hogy milyen teendők vannak annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a kertből még hosszú időn keresztül. A kertépítés kész, de bármikor alakíthatunk rajta.