A minimál kert stílust a letisztultság és az egyszerűség jellemzi, nem próbál vidékies, natur

alista hangulatot idézni gyümölcsfákkal, sem túl tarka virágokkal. Minden évszakban más virág adja a szépségét, a karakterét.

Egyre népszerűbb a minimál kert

E stílus jegyében csak az utóbbi években kezdtek gyakrabban kertek épülni, de azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend a minimál kert. Nagyobb városokban népszerű, és stílusában városi hangulatot is próbál közölni, a felgyorsult városi tempóhoz igazítva a munkaigényét is.

A kinti tér összhangban van a ház benti letisztult vonalvezetésével és geometriai formáival.

Minimál kert - Mik a jellemzői?

A minimál kertet letisztult, egyszerű növényzet, burkolat, anyagok és kiegészítők alkotják. A tarka színek itt nem jellemzők, inkább a zöld növények dominálnak, egyszerű, geometrikus formákban, az összkép pedig egy egységet alkot. A minimál kert növényeinek kiválasztásánál fontos, hogy minden évszakban jól mutasson ez az egységes egész.

Színekben vagy a pasztell színek, vagy a kicsit merészebb személyiségeknek élénkebb színek a jellemzők, viszont egy színre vagy annak árnyalataira épül minden, nincs vegyítés.

Minimál kert - Kevés gondozást igényel

A minimál kert hatalmas előnye, hogy gondozása is minimális. Sokszor helyettesítik a zöld pázsitot fehér kaviccsal, ha nincs idő a rendszeres fűnyírásra és locsolásra. A fém és üveg kiegészítők is gyakoriak, melyek színben is illenek a visszafogott burkolatokhoz.

Minimál kert - Mi az üzenete?

A minimál stílust nem úgy kell felfogni, mint egy szabályokhoz, rendszerhez kötött egységalkotást, sokkal inkább egy praktikussági szempontból maximálisan kielégítő, kevés foglalkozást igénylő, de stílusosan kivitelezett, letisztult összképet.

Azt sem feltétlen jelenti, hogy nem élhetjük ki kreativitásunkat és nem mutathatjuk meg benne egyediségünket minimál kert tervezésekor és kivitelezésekor. A nagyvárosi kertek sokszor szűkösek, ezért sok fejtörést igényelhet az, hogy megvalósíthassuk elképzeléseinket, de közben esztétikailag mégis ízléses maradhasson.