Gondolatok a kertről és annak összekomponálásáról a kertépítés kapcsán.

Kertépítés - Mi maga a kert lényege?

Kár lenne azon vitatkozni, hogy melyik kert a szép, hiszen mindenkinek más. Sok-sok otthon termő gyümölcs és zöldség a családnak, rengeteg színes virág, ami feldobja minden napunkat, tükörsima vízfelület, ami mellett egy kicsit meg tudunk nyugodni.. mindenki mást lát benne és más célra szeretné kialakítani azt. Éppen ezért a kertépítés, kert kialakítása a kreatív energiák felszabadítása, a cél felé vezető út szeretete, egy művészet, a legcsodálatosabb, természet adta eszközökkel játszva, a személyiségünk megmutatkozása.

Kertépítés - Hogyan vágjunk bele?

Amennyiben elképzeléseink alapján igényes kivitelezésű kertet szeretnénk, érdemes szakemberre bízni a kompozíció alkotást, akinek a kertépítés a szakterülete.

Szakemberként nekem a kert a festővászon, a kert elemei a színek, ecset pedig nincs, csak a képzeletem, aminek semmi sem szab határt.

Stílusban engem a letisztultság jellemez, lehet, hogy ez annak is betudható, hogy közel áll hozzám a japán kultúra és több japánkert megtervezését és elkészítését is magam mögött tudhatom.

Kertépítés - Az összkép a lényeg

A kertet a házzal egy térként kell kezelni, hiszen ez fogja megadni otthonunk hangulatát, a kert öleli körbe a benti teret. Ezért amikor építkezünk, érdemes a kültéri és beltéri környezetet egyként kezelni. Amennyiben pedig kertünkön utólag alakítanánk, mindenképpen a ház stílusa és részletei lesz a kiindulópont a kertépítés folyamatában.

Amikor kert komponálásán gondolkozunk, mindig ott lesz a házzal való kapcsolat, de attól még bátran használhatunk érdekes formákat és párosításokat. Az egyik fő kérdés mindig az, hogy mit szeretnénk üzenni a kerttel, mire szeretnénk „használni” azt.

Figyelembe vesszük az éghajlatot, a táj stílusát, a felületek, a tér, a test és a vonalak, a formák összképére.

Az építészeti jellegű kerteket a folytonosság, az egység, a folyamatosság, az egybefűzés jellemzi, mintha csak egy gyöngysort indítanánk.

Kertépítés - Kerti vászon megfestése

A festői szemléletű kerttervezésnél és építésnél semmi sem szabályszerű, az összkép a lényeg. A kertépítés során a kert és azzal együtt a ház részeinek tekintetében lehetnek mellérendelők, amikor egyes részletek alakjuk, formájuk szerint önmagukban is megállnák a helyüket, és lehetnek alárendelők, amikor egy apróbb részletet csak azért csempészünk be, hogy az jobban kiemelje a társát.