Aki rendszeresen, szenvedéllyel kertészkedik, nagyon jól tudja, hogy ez nem csupán munka, hanem egy önkifejezési mód. A modern kertészet lényege pedig végképp az, hogy kifejezzük vele a stílusunkat és igazodjon a modern életmódhoz, a kertművészet pedig még több ennél.

A kertművészet története – A modern kert kialakulása

Már az ókorban is meg volt a kerthez való viszonyulás, a szemlélet, a művészet különbözősége. Az egyiptomi házak mellett szabályos, szimmetrikus kertek és növényzet volt jellemző, míg Mezopotámiában ennél szabadabban, szimmetriához semmiképp sem kötve hozták létre a kerteket. A kertművészet indulása már valahol itt elkezdődött.

Később e két szélsőség között alakult a kertművészet

A kínai és japán kertekben a festői szemlélet volt a fő szempont, vagyis, hogy a kertet úgy tekintsük, mint egy festményt, melyben minden egyes szögből mást tudunk felfedezni. Az ókori görögök nem fektettek túl nagy hangsúlyt a kertművészet világának. Az arab kerteket szintén a szigorúság jellemezte, amiből Spanyolország déli részén ma is maradtak fent.

A kertművészet változásai

A kertek külső jellemzői és szerepei sokat változtak az évek során, valamint a különböző kultúrákban. Egyre inkább kettévált a hobbikertészet, valamint a kertművészet. A hobbikertészet során egyre népszerűbb lett a hasznos termések, gyümölcsök, zöldségek fűszer-és gyógynövények termesztése, a más éghajlaton népszerűek termesztésének kísérletezésével együtt. A kertművészet pedig szintén elkezdhetett kibontakozni, és egyre több különböző stílusú kertépítő szakember vállalta fel a saját stílusát és önkifejezését.

Kertművészet - A mai modern kert kialakulása

A mai modern kert kialakulását az életvitel is hozta, ugyanis a mai társadalomban sok dolgot belesűrítünk a napunkba, így a legjobb, ha valami praktikus, egyszerű és gyors. A modern kert gondozása is ilyen, valamint a kinézete is egyszerűséget, letisztultságot képvisel a kertművészet világában.