Egy kerti tó igazi ékszerként mutathat kertünkben, ami nyugalmat áraszt, ha egy kis kikapcsolódásra vágyunk, azonban ahhoz, hogy valóban szép legyen, szükséges állandó gondozása és tisztítása.

Kerti tó - A vízkészlet utánpótlása

A meleg időjárásnak köszönhetően a tóból a víz elpárologhat, illetve a növények is használnak fel vizet. A legtöbb kerti tó vízforgatásos rendszerrel működik, ezért általában be van építve mellé egy vízszintmérő is, ami érzékeli a tó vízveszteségét, és mielőtt az kritikus szintre csökkenne, a rendszer egy másik része pótolja az elvesztett vizet. Kisebb tavaknál elég egy tömlővel is pótolni a hiányzó vízmennyiséget, de nagyobb tavaknál érdemes egy ilyen rendszert beépíteni.

Kerti tó - Vízminőség ellenőrzése, mérséklése

Gyakori, hogy a víz pH értéke 7,0 fölé szökik, azaz lúgos lesz. Ez sajnos az algák szaporodásának nagyon kedvező feltétel, ami azért nem szerencsés, mert ez, és a magas szerves anyag és oxigén tartalom kedvez az algák szaporodásának. Ezt elkerülhetjük, ha nem tápláljuk az algákat és csökkentjük a szerves anyagok bevitelét, mint a falevelek, ágak. A vízi növényeknek is szükségük van a tápanyagra, ezért azok is csökkenthetik a szerves anyagok jelenlétét. Ezen kívül a víz folyamatos áramoltatásával, UV szűrőkkel is védekezhetünk az algásodás ellen.

A kerti víz felszínére került faleveleket, növényi maradványokat is rendszeresen el kell távolítanunk egy hálóval, hogy ne ülepedjenek le.

A vízi állatok etetésénél ügyeljünk arra, hogy csak annyi eleséget juttassunk a vízbe, amennyi valóban szükséges, ezzel is kivédve a túl sok szerves anyag felgyűlését. Erre egyébként egy optimális állapotban lévő kerti tónál már nincs is szükség, hiszen a halaknak ekkor elegendő táplálék áll rendelkezésre. Állateledel boltban vásárolhatunk olyan táplálékul szolgáló élőlényeket is, melyek szaporodni tudnak a tóban, mint férgek, vízibolhák.

Kerti tó - A sok hal sem ideális

Egy kerti tó esetében fontos, hogy meglegyen az ideális egyensúly az élővilágban, ezért nem szerencsés túl sok halat szaporítani. Tótisztítás idején érdemes lehalászni a kiválogatásra szánt példányokat. A naphalak, csapósügérek segítségül lehetnek azzal, hogy elfogyasztják a halikrákat.

Kerti tó - Téliesítés

Az egyik legfontosabb fenntartási munka a kerti tó téliesítése. Sokszor szükség van a tó víztelenítésére, amely egy szivattyúval vagy lefolyón keresztül könnyedén elvégezhető, majd a vizet újra tudjuk hasznosítani növényeink, gyepünk locsolásához. Ferde oldalfalú és minimum 1 m mély tavaknál ez nem szükséges. Ekkor a lék befagyásának megakadályozására célszerű beszerezni egy szivattyús befagyásgátlót, ami friss oxigént is juttat a tóba.

A szűrő és tisztító, vízgépészeti berendezéseket szintén karban kell tartani, kitisztítani, megvizsgálni, és ha szükséges, javítani mihamarabb. Ezt érdemes a téliesítés alkalmával megcsinálni, mivel úgyis el kell őket raknunk a fagy elől vagy legalábbis lefóliázni. A világítástechnikát is célszerű szárazon megvizsgálni.