Szereti a természet hangját? Elhozzuk kertjébe!

A tájtervezésben az illat és a hang olyan mechanizmusok, amelyek segíthetnek az érzelmek, az emlékezet és a képzelet erőteljes bátorítására. Sétált már olyan kertben, ahol magával ragadták a gondolatai és nem tudott megálljt parancsolni nekik? Emlékszik illatokra, hangokra? Ha átengedjük magunkat az érzésnek, akkor ezek a pillanatok szinte felejthetetlenek.

Zene a kertben

Tudta, hogy XIV. Lajos utasította a zenészeit, hogy kövessék őt a versailles-i kertben, hangszerükön játszva? A legtöbb háztulajdonosnak nincs lehetősége zenekarral sétálni kertjében, de „más zenészeket” - énekesmadarakat - becsábíthat kertjébe. A kertépítéssel foglalkozó szakemberek elősegíthetik a kerti „zenekar” jelenlétét különböző növények használatával. Az olasz reneszánsz kertektől kezdve az amerikai préri kertekig a tervezők megtalálták a módját, hogy az énekesmadarakat becsalogassák a kertbe, kamatoztatva zenei tehetségüket.

Víz a kertben

A víz természetes hangja a klasszikus kertekben kulcsfontosságú és zenének tekinthető. A vízforrás vizuális elrejtése arra kényszeríti a kert látogatóját, hogy bővítse érzékszervi tapasztalatait. A csöpögő vagy gurgulázó hang fehér zajként működik, ami segít minden kertbe látogatónak kicsit ellazulni. A kertben megjelenő víz másodlagos előnye, hogy hűti környezetét, kellemessé téve a melegebb napokat.

Kavicsok a kertben

A különböző anyagok alkalmazása szintén egyedi hangulatot teremthet bármilyen kertben. A borsó kavics vagy a gránit könnyen kezelhető felület a kertben. A kavicsok egyébként nagyon népszerű ismerősök a kertekben. A kavicsok egyedülálló hangulatot teremtenek a gyaloglás és a szemlélődés rituális tevékenységéhez minden kertben.